Most segíthet!

    “Az életnek értéket csak a szolgálat adhat, amellyel az emberek ügye felé fordulunk.” Márai Sándor   Vásároljon Ön is cserépjegyet!   A cserépjegy megvásárlásával a Barátosi Református Egyházközség kultúrotthonának felújításához járul hozzá, a cserépjegyen feltüntetett összeggel. Minden cserépjegy egy lépés abban a szolgálatban, amellyel az emberek ügye felé fordulunk. A mi ügyünk most, […]

Tovább olvasom


Egyetemes imahét

Számítunk jelenlétére, mert 2010. február 14–21. között EGYETEMES IMAHÉT lesz Barátoson a keresztyének egységéért. Istentisztelet minden este 18,30-kor a gyülekezeti teremben A téma: „Ti vagytok erre a tanúk” Lukács ev. 24,48 A Lukács evangéliuma 24. fejezetéből való az az idézet, amelyik az idei imahét fő feladatára utal: Nekünk tanúskodnunk kell az élő Krisztus mellett. A […]

Tovább olvasom


Beszámoló az egyházközség 2009 évi életéről

Beszámoló
a Barátosi Református Egyházközség 2009 évi életéről.
Elhangzott 2010.január 31.-én az egyházközség közgyűlésén

Beszámolóm kezdetén Dániel próféta könyvének egyik ismert történetét szeretném idézni, amely egy örök érvényű üzenetet tartalmaz. A történet szerint a király által szervezett lakomán egy titokzatos kéz írt a falra, s az írás értelmét egyedül Dániel tudta megfejteni. Az írás kemény és határozott kijelentéseket tartalmaz. Egy hármas üzenetet kell a prófétának közvetítenie. Nevezetesen azt, hogy:

– Isten számba vette királyságodat (és véget vet annak)
– Isten megmért téged mérlegen és könnyűnek talált.
– Isten feloszlatja királyságodat és idegeneknek adja.

A történet szerint egy elhibázott küldetés leleplezése, egy rosszul teljesített megbízatás minősítése és ítélete az amit a falon megjelenő írás tartalmaz.

A ma gyakori kifejezést használva, Évértékelő visszatekintésünknek indoklása és létjogosultsága abban van, amit a történetből tanulhatunk meg.

– Isten számba veszi minden ember és minden közösség munkáját,
– Isten mérlegre teszi a megbízottak felmutatható eredményeit
– Isten ítéletet tart és minősíti a látható eredményeket.

Ez az a pont mai emberek és mai közösségek számára, ahol félve gondolunk arra: Jaj!, nehogy könnyűnek találjon, nehogy elégedetlen legyen, nehogy véget akarjon vetni, és nehogy visszavonja a megbízatást, és idegeneknek adja a királyságot.

Isten igazságosan ítél. Ezt tette Babilon királyával, s a magam részéről úgy idézem fel az elmúlt év történéseit, hogy ott van az a reménység, hogy nem kizárólag érdemeink, nem csak a felmutatott eredmények, hanem kegyelme szerint ítél és tart meg.

Vegyük számba és tegyük mérlegre először mi az elmúlt 2009. esztendő szolgálatát egyházban és egyházért, Krisztus nevében végzett minden munkánkat. Tegyük ezt úgy, hogy az igehirdetésben hallott négy szempontot kérdés formájában tesszük fel magunknak:

– Csak a magunk mértéke, vagy pedig Krisztus tanácsa szerint cselekedtünk?
– Eredményeinket tudjuk-e neki tulajdonítani?
– Emberi összefogás jellemezte e munkánkat?
– Amit elvégeztünk feljogosít-e arra, hogy további feladatokat kapjunk tőle?

Tovább olvasom