Sej, a mi lobogónkat fényes szelek fújják – Ünnepelőben 2012. március 15.-én

Hogy menedék legyen a sűrű havazásban, fűtött templom várta azokat, akik együtt akartak lenni a nemzet nagy ünnepén. 48-as induló dallamai előzték meg Kerestély Csaba polgármester köszöntőjét és ünnepi beszédét. (itt olvasható) Az iskolásokból álló csapat szépen betanult, tartalmas műsorral állított emléket a szabadságért vállalt áldozatnak. (a műsor itt látható) A 40. zsoltár 6. verse kínálta fel azt a gondolatot, hogy összetartozást keressünk Isten tervei és emberi vágyaink között. Az erő és békesség ígérete lelkesítő üzenet mai nemes cselekedetek vállalásához. (itt olvasható)

A hagyományos történelmi vetélkedő díjkiosztója után sűrű havazásban helyezték el a megemlékezés koszorúit a hősök emlékművének 48-asoknak emléket állító oldalán. Himnusz és székely himnusz éneklése után áldásmondással ért véget a megemlékezés, miközben eltölthetett az a jó érzés, hogy hősök büszke utódai lehetünk.

Az ünnepélyen készült képek itt láthatóak.

Történelmi vetélkedő

„Az én lábam nyomát pedig eltemetheti a hó, de síromon soha se lesz korhadt a fejfa, de a felém boruló domb virágos lesz mindig, tudom. És emlegetni fognak engem… mert én itthon maradtam. Mert én csak folytatása akarok lenni apáimnak és munkám folytatása az ő munkájuknak.” – Kós Károly: Régi Kalotaszeg

2012 március 14.-én tartottuk a Szabó Jenő-díjért kiirt történelmi vetélkedőt, amelynek témája Kós Károly helye és szerepe Erdély történelmében.

A vetélkedő tizenegy versenyzője alaposan felkészült, és példás tanújelét adták annak, hogy ismerik és értékelik a 20. századi erdélyi művelődési élet nagy képviselőjének életét és sokoldalú munkásságát. A tizenhat évre visszatekintő vetélkedők történetében először fordult elő, hogy az első helyért folyó küzdelem két tanuló között döntetlenül végződött. A többi versenyző által elért eredmény is megközelítette a maximális pontszámot. A helyezés sorrendjében a következő diákok vettek részt a vetélkedőn: Becsek Xénia és Bucsi Beáta (I), Ádám Szilárd (II), Beder Renáta (III), Bartha Helga, Bartók Brigitta, Hatházi András, Márk Norbert, Kaján Roland, Kovács Nimród, Kocsis Anasztázia.

Köszönet és dicséret illeti a felkészítést végző Fülöp Ildikó tanárnőt. Hálával tartozunk mindazoknak, akik igazi mecénásként hozzásegítettek a jutalomkönyvek beszerzéséhez: Márk Andornak, Márk A. Lászlónak, Gazdáné Márk Mariannának, Tánczosné Bedő Szendének, Bedő Gyulának és Bóné Barnának.

A versenyzők szülei biztosították, hogy a vetélkedő a szeretetvendégséggel szép közösségi alkalommá váljon.